Uche! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Angelique Waart - WaarBenJij.nu Uche! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Angelique Waart - WaarBenJij.nu

Uche!

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Angelique

29 Maart 2009 | Suriname, Paramaribo

Zondagochtend was het dan zover. We gingen op weg naar het indianendrop Redi Doti. Dat betekend Rode aarde. En we weten inmiddels waarom. Na een uurtje wachten op het station en eindelijk een goede bus te hebben gevonden. En na een uur rijden over een verharde weg, begon het gehobbel. De reis ging verder over een bauxiet weg. Dit is een erg slechte rode weg dwars door de natuur. Erg mooi uitzicht dus, maar helaas wordt je er wel een beetje misselijk van. Zo hebben we nog minimaal 2 uur gehobbeld. Om vervolgens aan te komen in een onbekend, maar adembenemend mooi dorp. We werden hier erg gastvrij onthaald en hadden al snel een mooi plekje gevonden voor onze hangmatten bij Oom Jules. Een kleine tegenvaller was dat er in het dorp een supermarkt aanwezig zou zijn met levensmiddelen. Maar helaas was dit verhaal niet volledig waar. Er was wel een kleine bar aanwezig die wat levensmiddelen verkocht, maar een echte winkel kon je het toch niet noemen. Shit, hadden we nu maar wat meer eten mee genomen. Wij zagen ons natuurlijk al elke ochtend en avond bruine bonen en rijst eten. Al snel kwamen we er achter dat je ook levensmiddelen kon bestellen bij de buschauffeur. Die één keer per dag tussen de stad en het dorp heen en weer rijd. Hier hebben we dan ook maar snel gebruik van gemaakt. Toen we gesetteld waren hebben een aantal mannen van het dorp ons naar Blaka Watera gebracht. En de naam zegt het al zwart water om in te zwemmen in het regenwoud. Eigenlijk dood eng om te doen. Maar ja, iedereen doet het hier dus waarom niet! De Kaaimannen slapen over dag toch!

Dit avond zijn we vroeg naar bed gegaan, moe van de reis en omdat er nu eenmaal weinig licht is. ze hebben in het dorp ’s avonds tussen 6 en 12 wel elektriciteit, maar erg zijn weinig lampen aanwezig. Dus zijn we lekker in onze hangmatten gekropen, nog even van de sterren genoten en toen lekker ingedut.

De volgende ochtend hebben we de school bezocht. Het is een erg kleine school met ongeveer 50 leerlingen. De school besteed veel aandacht aan de katholieke afkomst. En na de vlaggenparade die mij helemaal kippenvel bezorgde hebben de kinderen een half uur lang goddienstige liederen gezongen. Daarna hebben we in elke klas een kijkje mogen nemen. De kleinste klas bestond uit 3 leerlingen en de grootste uit 12. dat is pas een verschil met de stad. Al snel bleek dat de school erg primitief was. Er was niet voor elk vak boeken aanwezig. De toilet was nog in aanbouw. En toen Elise en ik gevraagd werden een handenarbeid les te verzorgen, hadden we alleen wit papier en lijm. Hier moet je dus echt heel creatief zijn en flexibel, om les te kunnen geven. Maar wat mij opviel is de terughoudendheid van de leerlingen. Ze zijn erg verlegen en stil.

De rest van de week heb ik gestaan in de 3de klas (groep 5). Langzaam maar zeker werden de kinderen steeds losser. En gingen ze zelf op het plein spelen. Ik heb erg genoten van mijn stage en de kinderen. Wat een voldaan gevoel krijg je er van om iets te betekenen voor deze schattige kinderen!

’s middags hebben we onze tijd doorgebracht met zwemmen en wassen in de rivier. Een bezoekje aan de jodensavanne en zwemmen bij Blaka Watera. Heerlijk toch! Al snel werden we tussen de middag ook uitgenodigd om bij de dorpsbewoners traditionele gerechten te komen eten. En ’s avonds gezellig te komen drinken. Zo zijn we ook op bezoek geweest bij het dropshoofd (Kapitein) en ook hij loopt eigenlijk in gewone kleding rond. Al heeft hij voor ons toch even zijn verentooi laten zien en opgezet. De mensen dragen de traditionele kleding nog wel met feesten, dat lijkt mij geweldig om te zien!

Na veel vrienden te hebben gemaakt, veel indrukken opgedaan en afspraken gemaakt om met de ouders terug te komen. Oja, en een Sika opgelopen (een beestje dat in je huid kruipt en eitjes legt) Is de tijd daar echt voorbij gevolgen. En was het weer tijd terug te keren naar de stad. Het busje zat erg vol. Er zaten zeker 40 mensen in 2 schildpadden, 2 vogeltjes en een baby wasbeertje. Best komisch dus. Waka boeng (goede reis) Dus hobbelen maar. Terug naar de luxe die we toch wel een beetje gemist hadden.

• 29 Maart 2009 - 20:02

Rinus En Annie:

Wat een prachtige trip,zeer indrukwekkend en spannend. Deze week krijg je belangrijk bezoek,heel fijn om dit soort ervaringen met je vader en moeder te kunnen delen, We gaan jullie volgen en heel veel plezier met ze.

• 30 Maart 2009 - 06:37

Sandra:

He Nicht,

Oooh wat ben ik jaloers op je! Wat een avonturen.
    Las ook je oproep voor het schooltje via jouw vader, via mijn vader. Natuurlijk doen we mee. Waarom zet je de oproep niet op deze webpagina. Ik zou zeggen hoe meer zielen hoe meer lesmatriaal.

Heel veel succes!
    Sandra

• 30 Maart 2009 - 20:49

Anita:

Hoi Angelique,
    Zo het wordt weer eens tijd dat ik wat van me laat horen het is wel erg lang geleden.
    Ja ik hoef niet te vragen hoe t met jou gaat dat kunnen we uitgebreid lezen in jou verslagen. Wat trouwens ontzettend leuk is om te lezen. Erg leuk dat je zoveel reacties krijg, teken dat we je niet zo maar vergeten.
    Hier gaat alles gewoon zijn gangetje werken bij de hema, wat ook weer heel leuk is, hoewel ik kardoes wel heel erg mis natuurlijk maar goed dat is niet anders. Met mijn collega's is het weer wel gezellig, en ik heb een leuke afdeling, de lingerie.
    Veel plezier nog met al je avonturen en tot schrijfs XXX Anita

• 01 April 2009 - 10:09

Anne-Marie:

Hai Angelique,

Fijn om weer e.e.a. te lezen en natuurlijk doen wij ook mee aan jou oproep.

Het is fijn te weten dat wat je geeft ook op de juiste plaats terecht komt.

Nog één nachtje slapen en dan komen je vader en moeder gezellig naar jou toe. Voor hun ook een heel avontuur en voor jou een geweldig weerzien.

Natuurlijk ga ik jullie volgen de komende twee weken.

Fijne tijd en tot snel.

• 05 April 2009 - 16:18

Annemarie:

Hoi Angelique Héhé eindelijk krijg je dan een berichtje van mij het is al 2 keer mislukt. Maar wat heb je al veel meegemaakt in die korte tijd, onverstelbaar.Ik vind het erg leuk om al je verhalen te lezen, en zo op de hoogte te blijven.Je vader en moeder zullen inmiddels wel geariveerd zijn ,en je lekker bijgeklest hebben. Hier is alles nu weer goed,gisteren zijn we met Jessica en Sara wezen zwemmen in Den Osse David ging natuurlijk ook mee, inmiddels is hij 2 maanden een vrindelijk manneke lacht lief en maakt geluidjes het gaat snel.Bij Kardoes schiet het nu ook op nog 8 weken,er is nu op alles 20%kortig, en bij de kleine maatjes hang het al op maat de rest moet nog toch wel vreemd zonder jou, maar dan zou je dit alles missen,geniet er van en veel plezier met je vader en moeder Groeten en liefs Leo en Annemarie.

• 08 April 2009 - 20:51

Caroline:

Hej Angelique,

Je hebt schrijftalent ;)
    Vind het erg leuk om af en toe je verhalen te lezen om erachter te komen wat je allemaal meemaakt!! (ben toch een beetje jaloers) Zo te horen heb je geen virtuele intervisie nodig haha
    Veel plezier daar!

• 09 April 2009 - 09:33

Piet En Anneke:

Hoi Angelique,
    Ik dacht,ga nog eens op de site kijken of er nieuwe berichten zijn.
    Wat een ervaringen doe je toch op,leuk hoor.
    Fijn dat je vader en moeder er zijn.Hoe vonden ze het in de rimboe en op het schooltje? Natuurlijk hebben we ook meegedaan aan je project,een goede reden om zoiets voor je medemens te doen.
    Hopelijk hebben je goede spulletjes op de kop kunnen tikken en de kinderen er blij mee gemaakt.Gaat alles goed met je en met je ouders?Nu heb je geen tijd om veel te schrijven denk ik.Geniet er lekker van en de groeten van ons voor jou en je ouders.
    Piet en Anneke.